Hakkımızda
Biz Kimiz ?
“Kültür nedir?” sorusunu “uygarlık” ile eşanlamlandırarak yanıtlayan bir sosyolojik dönemi halen
yaşamaktayız.
Ziya Gökalp'in kültür ve medeniyet ayrımının Türk sosyolojisinin dayanaklarından biri ve en
önemlisi olduğunu biliyoruz. Kültür, yerelliği çağrıştırırken, "'medeniyet"in evrensel ve mutlaka "batı
dili" ile okunabilir olması gerektiği düşünülmüştür.
Aralarında dönüşümlü bir geçirgenlik bulunan ve bu nedenle de çoğu zaman aynı kelime anlamları
yüklenen bu iki kavramın, öykünülen Batı'da, her zaman bizde anlaşıldığı şekilde değerlendirilmediğini
de görmekteyiz. Almanlar kültürü, bir halk kültürü (hars) yani yerellik olarak anlarken, Fransızlar kültürü "entelektüel, okumuş-bilgili adam" anlamında kullandılar. Bu ayrımda, Almanlara göre kültürün yerel yaşamın adetlerine bağlanıldığını,
Fransızlarda ise evrenselliğe yürüyen bir bilgi sahipliğinin esas alındığını gözlemlemekteyiz. Kültürün yerelliğin, medeniyetin ise evrenselliğin bir öğesi olduğu anlayışından yola çikan Ziya Gökalp, Alman ve Fransız anlayışlarını harmanlayarak kültür ve medeniyeti heterojen bir zemin üzerinden değerlendirmiştir. Sıkça dile getirilen Doğu-Batı sentezini temsil ettiğimiz, ikisinin arasında bir "köprü" olduğumuz doğrultusundaki tezler, bu sosyolojik sürecin ürünüdür. Kızıltan Kültür Merkezi, "Işık, Doğu'dan gelir." düsturunun bilinci ile bu kültür kumalarında yerelliği esas almaktadır.
Bu amaçla, özellikle yerel sanatçıların karşılaştıkları zorlukları aşmalarına destek olunacaktır. Kültür Merkezinde, herkesin kullanımına sunulan kütüphane, yerel benzerlerinden nitelik ve nicelik olarak çok daha kapsayıcıdır ve giderek daha da zenginleştirilecektir.
Yerel sanatçıların araç ve gereç ihtiyaçları tarafımızca karşılanacak, sanatçıların ve sanatçı adaylarının Kültür Merkezini kullanmaları ve her türden sanatsal öğretim ve eğitimleri, hiçbir koşulda ücrete bağlanmayacak, kısaca Merkezdeki her türden tüketim paradan bağımsızlaştırılacaktır. Kızıltan Kültür Merkezi, hiçbir "sponsorun" katkısını kabullenmeyecek, gelecekte ise vakıf haline dönüşecektir.
Yukarıda ana hatları belirtilmiş çerçeveye uygun olarak bu toprakların en özgün kültür ürünü olan ve yazının "üstat elinden çıkmış tablo" halini aldığı hat sanatının en güzel örneklerinden "Hilye-i Şerife" koleksiyonu ile açılışımızı yapıyoruz.
KIZILTAN KÜLTÜR MERKEZİ
Ahmet Muhtar Kızıltan